BIOGRAFIE

 

Mijn naam is Elly Provoost en ik woon samen met mijn man in Colmschate. Ik heb 2 zoons die gestudeerd hebben en nu al een poos de deur uit zijn. Van jongs af aan ben ik creatief geweest. In mijn beroep, leerkracht aan de Montessori-basisschool, heb ik hier veel gebruik van gemaakt. Ook in mijn vrije tijd ben ik vaak met de handen bezig. Er ligt altijd een breiwerk naast mijn stoel, bijna al mijn kleren heb ik zelf genaaid en tekenen, vilten, kleien en schilderen is mij ook niet vreemd. Op een gegeven moment kwam het beeldhouwen op mijn pad en dat is onderhand een ware passie geworden.

 

Het hakken in een steen is een plezierige uitlaatklep voor mijn gedachten en gevoelens. Dat het ook nog iets moois wordt, is altijd meegenomen. Ik zoek een steen uit op zijn vorm en laat mij leiden door die vorm als ik er in ga hakken. De steen vertelt mij als het ware wat er in hem zit. Als er een stuk, onbedoeld, afvalt tijdens het hakken, is het eindresultaat vaak mooier; de lijnen of vlakken komen in een goede verhouding. Het meeste van mijn werk is abstract: je kunt er zelf van alles in zien. Ik houd van organische vormen, geïnspireerd door de natuur om mij heen. Door het geven van cursussen kan ik mijn passie doorgeven en ook anderen laten genieten van het werken met een hamer en een beitel. Het creëren, het hakken, het schuren en polijsten is heel rustgevend, soms bijna een meditatie. Voor mij is het bezig zijn aan een steen ook een vorm van therapie. Het van je afhakken van gebeurtenissen, het bepaalde ritme dat rust geeft tijdens het vijlen en de verwondering over bepaalde kleuren in een steen verrijken mijn leven en zorgen ook voor een verwerking van diverse gedachten. Het creatieve proces heeft zo een helende werking en dit gebruik ik in mijn werk als coach.

Mijn atelier is aan de Spanjaardsdijk, dichtbij het dorpje Lettele. Ik moet dus van huis en laat letterlijk en figuurlijk alles achter. Het uitzicht bij het atelier is op weilanden, koeien, paarden en een paar boerderijen, en mooie luchten, heerlijk!!!!